-
8 MARCA DZIEN KOBIET
-
WALENTYNKA
-
urodziny
Dodane przez: Eliszka -
Dwa serduszka
Dodane przez: Deox -
Byle do piątku :)
Dodane przez: Deox -
Po prostu Love
Dodane przez: Deox -
Kocham za uśmiech
Dodane przez: Deox -
Jezioro
Dodane przez: Deox -
urodziny
Dodane przez: Eliszka -
Święto Wojska Polskiego
Dodane przez: emkak
Życzenia użytkowników
-
Stary Rok... Wysadź go z fajerwerkami!
Nowy Rok... Zaproś go do siebie!
Pożegnaj 2010 i wszystkie nieszczęśliwości z nim związane.
Powitaj 2011 w perspektywie zaczynania wszystkiego od początku!
W tę noc wyjątkową, podczas której w czasie sekundy stajemy się o rok starsi
anek
Zaloguj się, aby dodać życzenia.
Czy wiesz że...
Friedrich Balck z Clausethal Technical University zmierzył prędkość, z jaką korek od szampana wystrzeliwuje z butelki. Wg niego, po porządnym potrząśnięciu ciśnienie wewnątrz sięga 2,5 bara, co po zwolnieniu drucianej blokady rozpędza zatyczkę do 40 km/h. Jak donosi szwajcarska gazeta Le Matin, podczas eksperymentu Niemiec posłużył się aparaturą fotoelektryczną i akustyczną, a także badał nacisk wywierany przez korek na kartkę papieru. Naukowiec twierdzi, że hipotetycznie korek mógłby osiągnąć szybkość nawet 100 km/h. Wcześniej nie wolno by było jednak wstrząsać butelką. Zamiast tego musiałaby zaś poleżeć przez jakiś czas na słońcu, co nasiliłoby proces fermentacji i zagwarantowało wzrost ciśnienia do 3 barów. Krytycy wyliczeń Balcka wskazują na kilka istotnych niedomówień. Po pierwsze, nie sprecyzowano temperatury cieczy ani tego, jaki gatunek alkoholu wykorzystano: czy był to prawdziwy szampan, czy zwykłe wino musujące. Po drugie, niektórzy winiarze podają w wątpliwość cytowane przez Niemca ciśnienia. W temperaturze 20 stopni Celsjusza ciśnienie jest ponoć bliższe 6 barom. Ponieważ szampana podaje się schłodzonego do temperatury ok. 5 stopni, warto zwrócić uwagę, jakie warunki panują wtedy w butelce, a te także są odmienne od opisywanych przez Balcka (ciśnienie wynosi nie 2,5, lecz 3 bary).